Encyclopedia of Muhammad

Umrah

I islam omtales Umrah som den mindre pilegrimsreisen. 1 Å utføre Umrah er verken obligatorisk eller påkrevd for muslimer, men det er viktig for dem som har råd til det, å følge den velsignede Sunnah fra profeten Muhammad . Det har stor betydning for deres religiøse og verdslige fordel. 2 Umrah er en måte å rense seg for synder på, og hvis det utføres i måneden Ramadan, er belønningen lik det å utføre Hadj. 3

Betydningen av Umrah

Å utføre Umrah er Sunnah Muakkadah, 4 det vil si at hvis en person er økonomisk og fysisk i stand, bør han/hun utføre det én gang i livet. Dette er fordi den Hellige Profeten utførte fire Umrahs etter å ha migrert til Madinah. 5 Umrah renser en person for synder på samme måte som en ovn renser jern for dets urenheter.

Ihram og Meeqat

For å utføre Umrah, må man tre inn i tilstanden Ihram fra Meeqat. Meeqat refererer til de spesifikke geografiske grensene som er etablert for pilegrimer som har til hensikt å utføre Hajj eller Umrah. Det er fem hoved-Meeqats, hver bestemt for pilegrimer som kommer fra forskjellige retninger:

Dhul-Hulaifah (Abjar Ali): Beliggende nær Madinah, er denne Meeqat for dem som kommer fra eller gjennom Medina.

Djuhfah: Beliggende nær Rabigh, tjener denne Meeqat pilegrimer som kommer fra retningen av Levanten, Egypten og Marokko.

Qarn Al-Manazil (As-Sail Al-Kabir): Denne er for pilegrimer som kommer fra Najd eller de østlige regionene av den Arabiske Halvøy.

Yalamlam (Al-Sadiah): Beliggende sør for Mekka, er denne Meeqat for pilegrimer som kommer fra Yemen eller de som passerer denne ruten.

Dhat Irq: Denne Meeqat er for dem som kommer fra Irak eller gjennom den retningen.

Disse grensene markerer de punktene som pilegrimer ikke må krysse uten å være i tilstanden Ihram. Ihram refererer til en spesiell pilegrimsuniform som involverer to hvite laken for menn og normal islamsk påkledning for kvinner (som dekker alt unntatt ansikt, hender og føtter). Ihram bæres etter at pilegrimen har renset seg ved å barbere deres armhuler/kjønnshår og utføre Ghusl (rituelt bad) eller Wudu (afvaskning). Konseptet med Meeqat sikrer at pilegrimer trer inn i de hellige områdene av Mekka i en tilstand av rituel renhet og beredskap. Etter å ha blitt rene, utfører pilegrimen to Rakahs av Nafil-bønn og lager deretter nijjah (intensjon om pilegrimsreise) på følgende måte:

  اللَّهُمَّ إنِّي أُرِيدُ الْعُمْرَةَ فَيَسِّرْهَا لِي، وَتَقَبَّلْهَا مِنِّي 6
  O Allah, jeg har til hensikt å utføre Umrah, gjør det lett for meg og aksepter det fra meg.

Etter å ha iført seg Ihram og laget intensjonen om Umrah, skal pilegrimen nå overholde de restriksjonene som pålegges av Ihram. Deretter engasjerer pilegrimen seg i forskjellige former for erindring av Allah og resiterer kontinuerlig Talbiyah mens han/hun beveger seg mot Allahs Hus. Talbiyah vil bli resitert som følger:

  لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لَا شَرِيكَ لَكَ لَبَّيْكَ، إنَّ الْحَمْدَ، وَالنِّعْمَةَ لَكَ، وَالْمُلْكَ، لَا شَرِيكَ لَك 7
  O Allah, jeg er til stede foran Dem. O Allah, jeg er til stede i Deres nærvær, jeg er til stede ved Deres ophøjede domstol, O Allah, De har ingen partner, al lovprisning er for Dem, og alle velsignelser er fra Deres ophøjede tilstedeværelse, og riget tilhører hele verden til Dem, og De har ingen partner.

Indtræden i de Hellige Grænser

Når man trer inn i Harams grenser, anbefales det at pilegrimen resiterer følgende bønn:

  اللَّهُمَّ هَذَا حَرَمُكَ وَأَمْنُكَ فَحَرِّمنِي على النارِ، وأَمِّنِّی مِن عَذَابِكَ يَومَ تَبْعَثُ عِبادَكَ، وَاجْعَلْنِي مِن أولِيائِكَ وَأهْلِ طَاعَتِكَ 8
  O Allah, dette er Deres Hellige Haram og Deres sted for sikkerhet. Så gjør meg forbudt for Ilden og beskytt meg fra Deres straff på den dag De oppvekker Deres tjenere. Gjør meg til en av Deres venner og dem som adlyder Dem.

Første Syn av Ka'bah

Når pilegrimen trer inn i Masjid Al-Haram og ser Ka'bah for første gang, anbefales det at han/hun fremfører enhver bønn de ønsker. Det er dog best hvis følgende bønn resiteres:

  اللَّهُمَّ زِدْ بَيْتَكَ تَشْرِيفًا وَتَكْرِيمًا وَتَعْظِيمًا وَبِرًّا وَمَهَابَةً وَزِدْ مَنْ شَرَّفَهُ وَكَرَّمَهُ وَعَظَّمَهُ مِمَّنْ حَجَّهُ أَوْ اعْتَمَرَهُ تَشْرِيفًا وَتَكْرِيمًا وَتَعْظِيمًا وَبِرًّا وَمَهَابَةً بِاسْمِ اللَّهِ وَاَللَّهُ أَكْبَرُ 9
  O Allah, øk dette Hus (Ka'bah) i ære, verdighet, respekt og ærefrykt. Øk det i ære, verdighet, respekt og ærefrykt for dem som ærer det og dem som utfører Hajj eller Umrah. Begynn i Allahs navn, og Allah er den Største.

Starter Umrah: Tawaf

DDeretter beveger pilegrimen seg mot Mataf (området omkring Ka'bah, hvor Tawaf utføres). Før starten på Tawaf, bør pilegrimene gjøre intensjonen i deres hjerte om å utføre Tawaf, en vesentlig del av ritualet. Intensjonen (nijjah) kan uttrykkes stille og symboliserer formålet med handlingen som utføres for Allah. Det er dog bedre hvis intensjonen uttales høyt. Det kan gjøres ved å resitere følgende bønn:

  اَللّٰهُمَّ اِنِّیْ اُرِيْدَ طَوَافَ بَيْتِکَ الْحَرَامِ فَيَسِّرْهُ لِیْ وَتَقَبَّلْهُ مِنِّیْ سَبْعَة اَشْوَاطٍ ِاللّٰه تَعَالٰى عزّوجل.
  O Allah, jeg har til hensikt å utføre Tawaf av Deres Hellige Hus, så gjør det lett for meg og aksepter det fra meg. (Jeg har til hensikt å utføre) syv runder for Allah, den Opphøyde og Herlige.

Deretter står pilegrimen i linje med Den Sorte Steinen (Hajar Al-Aswad, حجر الاسود). På dette tidspunkt bør han/hun løfte hendene til ørene, slik som når de starter bønnen (Takbir Tahrimah, تکبیر تحریمة). Etter å ha resitert Takbir, forsøker pilegrimen å kysse Den Sorte Steinen. Hvis det ikke er mulig å nå Den Sorte Steinen fysisk på grunn av menneskemengden, bør pilegrimen røre den med hånden og deretter kysse hånden (da Den Sorte Steinen ofte er parfymert, anbefales det ikke å røre den mens man er i tilstanden Ihram). Hvis verken kyssing eller berøring av Den Sorte Steinen er mulig, bør pilegrimen utføre Istilam (استلام). Istilam utføres ved å løfte begge håndflatene mot Den Sorte Steinen, resitere 'Bismillahi Allah Akbar' og deretter kysse håndflatene.

Deretter bør menn utføre Idtiba (اضطباع). Dette betyr at de skal ta det øverste kledet av deres Ihram og føre det under høyre armhule, kaste endene over venstre skulder, slik at høyre skulder forblir avdekket. I de første tre rundene anbefales det at pilegrimen utfører Raml (رمل), dvs. går raskt med korte skritt mens de beveger skuldrene. Kvinner er unntatt fra å avdekke høyre skulder og utføre Raml.

Selv om det ikke er spesifikke bønner for hver runde, er det fordelaktig å huske noen få bønner og ofte prise Allah Den Allmektige under Tawaf. Gjennom hele Tawaf, hvis pilegrimen blir forvirret og ikke vet hvilken bønn de skal resitere, bør han/hun resitere følgende bønn:

  سُبْحَانَ اللّٰهِ وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ وَلَآ اِلٰهَ اِلاَّ اللّٰهُ وَاللّٰهُ أَكْبَر وَلَا حَوْلَ وَلَا قَوَّةَ اِلاَّ بِااللّٰه. 10
  Ære være Allah, og lovprisning tilkommer Allah, og det er ingen gud unntatt Allah, og Allah er den Største, og det er ingen makt eller styrke unntatt Allah, den Høyeste, den Store. O Allah, velsign vår mester Muhammad og familien til vår mester Muhammad , og gi dem fred.

I hver omgang utføres Istilam (استلام) ved stedet for Den Sorte Steinen, også markert av det grønne lyset festet på hjørnet av Masjid Al-Haram. Istilam markerer starten på en ny omgang. Pilegrimene anbefales enten å telle omgangene på fingrene eller bruke en elektrisk eller manuell teller for å holde styr på omgangene sine.

Etter å ha fullført de syv omgangene rundt Ka'bah (Tawaf), fortsetter pilegrimen til Ibrahims Stasjon (مقام ابراھیم) og ber to Rak'ahs av Tawaf, enten på det stedet eller i nærheten hvis området er overfylt. Hvis det er mulig, bør de deretter gå til Multazam (området mellom Den Sorte Steinen og Ka'bah-døren) eller stå nær det og fremføre oppriktige bønner til Allah.

Drikking av Zamzam-vann

Etter bønnen og bønnene går pilegrimen til kjølerne hvor Zamzam-vannet oppbevares og drikker det til de er mette. Det er Sunnah å resitere følgende bønn mens man drikker Zamzam-vann:

  اللَّهُمَّ إنِّي أَسْأَلُك رِزْقًا وَاسِعًا وَعِلْمًا نَافِعًا وَشِفَاءً مِنْ كُلِّ دَاءٍ 11
  Allah, jeg ber Dem om rikelig forsørgelse, nyttig kunnskap og helbredelse fra enhver sykdom.

Sa’i (سعي)

Etter å ha fullført Tawaf, beveger pilegrimen seg mot Safa og Marwah for å utføre Sa’i. Sa'i er et viktig ritual utført av pilegrimer under Hajj og Umrah. Det innebærer å gå syv ganger frem og tilbake mellom bakkene Safa og Marwah. Denne handlingen minnes Hagar (Hajar) , profeten Ibrahims (Abrahams) hustru, som løp mellom de to bakkene i søken etter vann til sin sønn Ismail (Ismael) . Når han/hun når Safa, bør pilegrimen be ved å resitere følgende bønn:

  اللَّهُمَّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَأَنْتَ الْأَعَزُّ الْأَكْرَمُ. 12
  O Allah, tilgi (meg) og ha barmhjertighet, og Du er den Mest Mektige, den Mest Generøse.

Deretter lager pilegrimen niyah (intensjon) om Sa’i, enten i hjertet eller ved å si det høyt ved å resitere:

  إِنَّ الصَّفَا وَالْمَرْوَةَ مِنْ شَعَائِرِ اللّٰهِ. اَبْدَءُوا بِمَا بَدَأَ اللّٰهُ بِهِ. 13
  I sannhet er Al-Safa og Al-Marwah blant Allahs symboler. Jeg begynner med det som Allah begynte me.

Pilegrimen starter Sa’i fra Safa (den første bakken) og beveger seg mot Marwah (den andre bakken). I dag er de fysiske trekkene ved bakkene blitt formindsket, og den nåværende Safa-Marwah har en skinnende hvit gulv laget av en spesiell marmor. Ved startpunktet (Safa) og slutpunktet (Marwah) kan man se den symbolske representasjonen av restene av bakkene. Dessuten, når en pilegrim starter Sa’i fra Safa, ser han/hun et spesielt område opplyst med grønne lys. I dette området bør kun menn enten løpe eller gå raskt. Når dette området slutter, kan menn gå normalt. Etter å ha nådd Marwah avslutter pilegrimen den første Sa’i-runden og begynner den andre runden, som ender ved Safa. På denne måten fullfører pilegrimen de syv rundene av Safa og Marwah. Pilegrimen anbefales også å delta i Dhikr (ذکر) og bønner hver gang han/hun når Safa og Marwah etter å ha avsluttet eller startet en runde. Når Sa’i er fullført, anbefales pilegrimen å be til Allah og be om tilgivelse og be om alt de ønsker.

Halq/Kasr (حلق/قصر, Barbering av Hodet/Trimning av Håret)

Etter å ha fullført Sa'i, er det kun Halq (fullstendig barbering av hodet) eller Qasr (trimning av en liten del av håret) som gjenstår blant Umrahs ritualer for menn. Kvinner trimmer bare en tomme av håret rundt hele hodet i henhold til deres forpliktelse. Dette fullfører Umrahs ritualer og frigjør pilegrimen fra Ihrams restriksjoner.

En muslimsk mann eller kvinne kan oppnå æren av å utføre Umrah gjentatte ganger i løpet av deres liv, forutsatt at de har midlene til det. Dette er fordi den Hellige Profeten selv utførte fire Umrahs i løpet av sitt velsignede liv.

 


  • 1 Abu Al-Hassan Ali ibn Umar Al-Baghdadi Al-Daraqutni (2004), Sunan al-Daraqutni, Hadith: 2723, Muassasah Al-Risala, Beirut, Libanon, Vol. 3, s. 347.
  • 2 Abu Bakr Muhammad ibn Ishaq ibn Khuzaymah (N.D.), Sahih Ibn Khuzaymah, Hadith: 2512, Al-Maktab Al-Islami, Beirut, Libanon, Vol. 4, s. 130.
  • 3 Abu Bakr Ahmed ibn Amr Al-‘Atki Al-Bazzar (2009), Musnad Al-Bazzar, Hadith: 4787, Maktaba Al-Uloom wal-Hikam, Medina, Saudi Arabien, Vol. 11, s. 81.
  • 4 Muhammad Ameen ibn Abidin Al-Shami (2011), Radd Al-Muhtar 'ala Al-Durr Al-Mukhtar, Dar Al-Kutub Al-Ilmiyah, Beirut, Libanon, Vol. 3, s. 475-476.
  • 5 Ibid, s. 477.
  • 6 'Ala Al-Din Abu Bakr Al-Masood Al-Kasani (1986), Bada'i As-Sana'i fi Tartib Ash-Shara'i, Dar Al-Kutub Al-Ilmiyah, Beirut, Libanon, Vol. 2, s. 114.
  • 7 Muhammad Ameen ibn Abidin Al-Shami (2011), Radd Al-Muhtar 'ala Al-Durr Al-Mukhtar, Dar Al-Kutub Al-Ilmiyah, Beirut, Libanon, Vol. 3, s. 491.
  • 8 Abu Zakaria Yahya ibn Sharaf Al-Nawawi (1994), Al-Azkar, Dar Al-Fikr lil Taba’t wal-Nashr wal-Tawzi, Beirut, Libanon, s. 194.
  • 9 Abu Abdullah Muhammad ibn Muhammad Al-Babarti (N.D.), Al-Inaya Sharah Al-Hidaya, Dar Al-Fikr, Beirut, Libanon, Vol. 2, s. 448.
  • 10 Siraj Al-Din Umar ibn Ibrahim ibn Nujaim (2002), Al-Nahr Al-Faiq Sharah Kanz Al-Daqaiq, Dar Al-Kutub Al-Ilmiyah, Beirut, Libanon, Vol. 2, s. 76.
  • 11 Abd Al-Rehman ibn Muhammad Shaykh Zadah (N.D.), Majma Al-Anhur fi Sharah Multaqá Al-Abḥur, Dar Al-Ihya Al-Turath Al-Arabi, Beirut, Libanon, Vol. 1, s. 273.
  • 12 Abu Al-Qasim Sulaiman ibn Ahmed Al-Tabarani (1413 A.H.), Al-Dua lil Tabarani, Hadith: 869, Dar Al-Kutub Al-Ilmiyah, Beirut, Libanon, s. 271.
  • 13 Abu Abd Al-Rehman Ahmed ibn Shoib Al-Nisai (2001), As-Sunan Al-Kubra, Hadith: 3954, Muassasah Al-Risala, Beirut, Libanon, Vol. 4, s. 142.