Encyclopedia of Muhammad

Umrah

I islam omtales Umrah som den mindre pilgrimsrejse. 1 At udføre Umrah er hverken obligatorisk eller påkrævet for muslimer, men det er vigtigt for dem, der har råd til det, at følge den velsignede Sunnah fra profeten Muhammad . Det har stor betydning for deres religiøse og verdslige fordel. 2 Umrah er en måde at rense sig for synder på, og hvis det udføres i måneden Ramadan, er belønningen lig med at udføre Hadj. 3

Betydningen af Umrah

At udføre Umrah er Sunnah Muakkadah, 4 det vil sige, hvis en person er økonomisk og fysisk i stand, bør han/hun udføre det én gang i livet. Dette er fordi den Hellige Profet udførte fire Umrahs efter at have migreret til Madinah. 5 Umrah renser en person for synder på samme måde som en ovn renser jern for dets urenheder.

Ihram og Meeqat

For at udføre Umrah, skal man træde ind i tilstanden Ihram fra Meeqat. Meeqat refererer til de specifikke geografiske grænser, der er etableret for pilgrimme, der har til hensigt at udføre Hajj eller Umrah. Der er fem hoved-Meeqats, hver bestemt for pilgrimme, der kommer fra forskellige retninger:

Dhul-Hulaifah (Abyar Ali): Beliggende nær Madinah, er denne Meeqat for dem, der kommer fra eller gennem Medina.

Juhfah: Beliggende nær Rabigh, tjener denne Meeqat pilgrimme, der kommer fra retningen af Levanten, Egypten og Marokko.

Qarn Al-Manazil (As-Sail Al-Kabeer): Denne er for pilgrimme, der kommer fra Najd eller de østlige regioner af den Arabiske Halvø.

Yalamlam (Al-Sadiah): Beliggende syd for Mekka, er denne Meeqat for pilgrimme, der kommer fra Yemen eller dem, der passerer denne rute.

Dhat Irq: Denne Meeqat er for dem, der kommer fra Irak eller gennem den retning.

Disse grænser markerer de punkter, som pilgrimme ikke må krydse uden at være i tilstanden Ihram. Ihram refererer til en særlig pilgrimsuniform, der involverer to hvide lagner for mænd og normal islamisk påklædning for kvinder (der dækker alt undtagen ansigt, hænder og fødder). Ihram bæres efter, at pilgrimmen har renset sig ved at barbere deres armhuler/pubic hår og udføre Ghusl (rituelt bad) eller Wudu (afvaskning). Konceptet med Meeqat sikrer, at pilgrimme træder ind i de hellige områder af Mekka i en tilstand af rituel renhed og beredskab. Efter at være blevet rene, udfører pilgrimmen to Rakahs af Nafil-bøn og laver derefter nijjah (intention om pilgrimsrejse) på følgende måde:

  اللَّهُمَّ إنِّي أُرِيدُ الْعُمْرَةَ فَيَسِّرْهَا لِي، وَتَقَبَّلْهَا مِنِّي 6
  O Allah, jeg har til hensigt at udføre Umrah, så gør det let for mig og acceptér det fra mig.

Efter at have iført sig Ihram og lavet intentionen om Umrah, skal pilgrimmen nu overholde de restriktioner, der pålægges af Ihram. Derefter engagerer pilgrimmen sig i forskellige former for erindring af Allah og reciterer kontinuerligt Talbiyah, mens han/hun bevæger sig mod Allahs Hus. Talbiyah vil blive reciteret som følger:

  لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لَا شَرِيكَ لَكَ لَبَّيْكَ، إنَّ الْحَمْدَ، وَالنِّعْمَةَ لَكَ، وَالْمُلْكَ، لَا شَرِيكَ لَك 7
  O Allah, jeg er til stede foran Dem. O Allah, jeg er til stede i Deres nærvær, jeg er til stede ved Deres ophøjede domstol, O Allah, De har ingen partner, al lovprisning er for Dem, og alle velsignelser er fra Deres ophøjede tilstedeværelse, og riget tilhører hele verden til Dem, og De har ingen partner.

Indtræden i de Hellige Grænser

Når man træder ind i Harams grænser, anbefales det, at pilgrimmen reciterer følgende bøn:

  اللَّهُمَّ هَذَا حَرَمُكَ وَأَمْنُكَ فَحَرِّمنِي على النارِ، وأَمِّنِّی مِن عَذَابِكَ يَومَ تَبْعَثُ عِبادَكَ، وَاجْعَلْنِي مِن أولِيائِكَ وَأهْلِ طَاعَتِكَ 8
  O Allah, dette er Deres Hellige Haram og Deres sted for sikkerhed. Så gør mig forbudt for Ilden og beskyt mig fra Deres straf på den Dag, De oprejser Deres tjenere. Gør mig til en af Deres venner og dem, der adlyder Dem.

Første Syn af Ka'bah

Når pilgrimmen træder ind i Masjid Al-Haram og ser Ka'bah for første gang, anbefales det, at han/hun fremsiger enhver bøn, de ønsker. Det er dog bedst, hvis følgende bøn reciteres:

  اللَّهُمَّ زِدْ بَيْتَكَ تَشْرِيفًا وَتَكْرِيمًا وَتَعْظِيمًا وَبِرًّا وَمَهَابَةً وَزِدْ مَنْ شَرَّفَهُ وَكَرَّمَهُ وَعَظَّمَهُ مِمَّنْ حَجَّهُ أَوْ اعْتَمَرَهُ تَشْرِيفًا وَتَكْرِيمًا وَتَعْظِيمًا وَبِرًّا وَمَهَابَةً بِاسْمِ اللَّهِ وَاَللَّهُ أَكْبَرُ 9
  O Allah, øg dette Hus (Ka'bah) i ære, værdighed, respekt og ærefrygt. Øg det i ære, værdighed, respekt og ærefrygt for dem, der ærer det og dem, der udfører Hajj eller Umrah. Begynd i Allahs navn, og Allah er den Største.

Starter Umrah: Tawaf

Derefter bevæger pilgrimmen sig mod Mataf (området omkring Ka'bah, hvor Tawaf udføres). Før starten på Tawaf, bør pilgrimmene gøre intentionen i deres hjerte om at udføre Tawaf, en væsentlig del af ritualet. Intentionen (nijjah) kan udtrykkes tavst og symboliserer formålet med handlingen, der udføres for Allah. Det er dog bedre, hvis intentionen udtales højt. Det kan gøres ved at recitere følgende bøn:

  اَللّٰهُمَّ اِنِّیْ اُرِيْدَ طَوَافَ بَيْتِکَ الْحَرَامِ فَيَسِّرْهُ لِیْ وَتَقَبَّلْهُ مِنِّیْ سَبْعَة اَشْوَاطٍ ِاللّٰه تَعَالٰى عزّوجل.
  O Allah, jeg har til hensigt at udføre Tawaf af Deres Hellige Hus, så gør det let for mig og acceptér det fra mig. (Jeg har til hensigt at udføre) syv runder for Allah, den Ophøjede og Herlige.

Derefter står pilgrimmen i linje med Den Sorte Sten (Hajar Al-Aswad, حجر الاسود). På dette tidspunkt bør han/hun løfte deres hænder til ørerne, ligesom når de starter bønnen (Takbir Tahrimah تکبیر تحریمہ). Efter at have reciteret Takbir, forsøger pilgrimmen at kysse Den Sorte Sten. Hvis det ikke er muligt at nå Den Sorte Sten fysisk på grund af menneskemængden, bør pilgrimmen røre den med deres hånd og derefter kysse deres hånd (da Den Sorte Sten ofte er parfumeret, anbefales det ikke at røre den, mens man er i tilstanden Ihram). Hvis hverken kysning eller berøring af Den Sorte Sten er muligt, bør pilgrimmen udføre Istilam (استلام). Istilam udføres ved at løfte begge håndflader mod Den Sorte Sten, recitere 'Bismillahi Allah Akbar' og derefter kysse håndfladerne.

Derefter bør mænd udføre Idtiba (اضطباع). Dette betyder, at de skal tage det øverste klæde af deres Ihram og føre det under højre armhule, kaste enderne over venstre skulder, så højre skulder forbliver uafdækket. I de første tre runder anbefales det, at pilgrimmen udfører Raml (رمل), dvs. går raskt med korte skridt, mens de bevæger skuldrene. Kvinder er undtaget fra at afdække højre skulder og udføre Raml.

Selvom der ikke er specifikke bønner for hver runde, er det gavnligt at huske nogle få bønner og ofte prise Allah Den Almægtige under Tawaf. Gennem hele Tawaf, hvis pilgrimmen bliver forvirret og ikke ved, hvilken bøn de skal recitere, bør han/hun recitere følgende bøn:

  سُبْحَانَ اللّٰهِ وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ وَلَآ اِلٰهَ اِلاَّ اللّٰهُ وَاللّٰهُ أَكْبَر وَلَا حَوْلَ وَلَا قَوَّةَ اِلاَّ بِااللّٰه. 10
  Ære være Allah, og lovprisning tilkommer Allah, og der er ingen gud undtagen Allah, og Allah er den Største, og der er ingen magt eller styrke undtagen Allah, den Højeste, den Store. O Allah, velsign vores mester Muhammad og familien af vores mester Muhammad , og giv dem fred.

I hver omgang udføres Istilam (استلام) ved stedet for Den Sorte Sten, også markeret af det grønne lys fastgjort på hjørnet af Masjid Al-Haram. Istilam markerer starten på en ny omgang. Pilgrimmene anbefales enten at tælle omgangene på deres fingre eller bruge en elektrisk eller manuel tæller for at holde styr på deres omgange.

Efter at have fuldført de syv omgange omkring Ka'bah (Tawaf), fortsætter pilgrimmen til Ibrahim's Station (مقام ابراھیم) og beder to Rak'ahs af Tawaf, enten på det sted eller i nærheden, hvis området er overfyldt. Hvis det er muligt, bør de derefter gå til Multazam (området mellem Den Sorte Sten og Ka'bah-døren) eller stå tæt på det og fremsige oprigtige bønner til Allah.

Drikning af Zamzam Vand

Efter bønnen og bønnerne går pilgrimmen til kølerne, hvor Zamzam-vandet opbevares og drikker det, indtil de er mætte. Det er Sunnah at recitere følgende bøn, mens man drikker Zamzam-vand:

  اللَّهُمَّ إنِّي أَسْأَلُك رِزْقًا وَاسِعًا وَعِلْمًا نَافِعًا وَشِفَاءً مِنْ كُلِّ دَاءٍ 11
  O Allah, jeg beder Dig om rigelig forsørgelse, gavnlig viden og helbredelse fra enhver sygdom.

Sa’i (سعي)

Efter at have fuldført Tawaf, bevæger pilgrimmen sig mod Safa og Marwah for at udføre Sa’i. Sa'i er et vigtigt ritual udført af pilgrimme under Hajj og Umrah. Det involverer at gå syv gange frem og tilbage mellem bakkerne Safa og Marwah. Denne handling mindes Hadjar (Hagar) , profeten Ibrahims (Abrahams) hustru, som løb mellem de to bakker i søgen efter vand til sin søn Ismail (Ismael) . Når han/hun når Safa, bør pilgrimmen bede ved at recitere følgende bøn:

  اللَّهُمَّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَأَنْتَ الْأَعَزُّ الْأَكْرَمُ. 12
  O Allah, tilgiv (mig) og hav barmhjertighed, og De er den Mest Mægtige, den Mest Generøse.

Derefter laver pilgrimmen niyah (intention) om Sa’i, enten i hjertet eller ved at sige det højt ved at recitere:

  إِنَّ الصَّفَا وَالْمَرْوَةَ مِنْ شَعَائِرِ اللّٰهِ. اَبْدَءُوا بِمَا بَدَأَ اللّٰهُ بِهِ. 13
  I sandhed er Al-Safa og Al-Marwah blandt Allahs symboler. Jeg begynder med det, som Allah begyndte med.

Pilgrimmen starter Sa’i fra Safa (den første bakke) og bevæger sig mod Marwah (den anden bakke). I dagens tid er de fysiske træk ved bakkerne blevet formindsket, og den nuværende Safa Marwah har en skinnende hvid gulv lavet af en speciel marmor. Dog, ved startpunktet (Safa) og slutpunktet (Marwah) kan man se den symbolske repræsentation af resterne af bakkerne. Desuden, når en pilgrim starter Sa’i fra Safa, ser han/hun et specielt område oplyst med grønne lys. I dette område bør kun mænd enten løbe eller gå hurtigt. Når dette område slutter, kan mænd gå normalt. Efter at have nået Marwah afslutter pilgrimmen den første Sa’i-runde og begynder den anden runde, som ender ved Safa. På denne måde fuldfører pilgrimmen de syv runder af Safa og Marwah. Pilgrimmen anbefales også at deltage i Dhikr (ذکر) og bønner, hver gang han/hun når Safa og Marwah efter at have afsluttet eller startet en runde. Når Sa’i er fuldført, anbefales pilgrimmen at bede til Allah og bede om tilgivelse og bede om alt, hvad de ønsker.

Halq/Kasr (حلق/قصر, Barbering af Hovedet/Trimning af Håret)

Efter at have fuldført Sa'i, er det kun Halq (komplet barbering af hovedet) eller Qasr (trimning af en lille del af håret), der er tilbage blandt Umrahs ritualer for mænd. Kvinder trimmer kun en tomme af håret rundt om hele hovedet i henhold til deres forpligtelse. Dette fuldender Umrahs ritualer og frigør pilgrimmen fra Ihrams restriktioner.

En muslimsk mand eller kvinde kan opnå æren af at udføre Umrah gentagne gange i løbet af deres liv, forudsat at de har midlerne til det. Dette er fordi den Hellige Profet selv udførte fire Umrahs i løbet af sit velsignede liv.

 


  • 1 Abu Al-Hassan Ali ibn Umar Al-Baghdadi Al-Daraqutni (2004), Sunan al-Daraqutni, Hadith: 2723, Muassasah Al-Risala, Beirut, Libanon, Vol. 3, s. 347.
  • 2 Abu Bakr Muhammad ibn Ishaq ibn Khuzaymah (N.D.), Sahih Ibn Khuzaymah, Hadith: 2512, Al-Maktab Al-Islami, Beirut, Libanon, Vol. 4, s. 130.
  • 3 Abu Bakr Ahmed ibn Amr Al-‘Atki Al-Bazzar (2009), Musnad Al-Bazzar, Hadith: 4787, Maktaba Al-Uloom wal-Hikam, Medina, Saudi Arabien, Vol. 11, s. 81.
  • 4 Muhammad Ameen ibn Abidin Al-Shami (2011), Radd Al-Muhtar 'ala Al-Durr Al-Mukhtar, Dar Al-Kutub Al-Ilmiyah, Beirut, Libanon, Vol. 3, s. 475-476.
  • 5 Ibid, s. 477.
  • 6 'Ala Al-Din Abu Bakr Al-Masood Al-Kasani (1986), Bada'i As-Sana'i fi Tartib Ash-Shara'i, Dar Al-Kutub Al-Ilmiyah, Beirut, Libanon, Vol. 2, s. 114.
  • 7 Muhammad Ameen ibn Abidin Al-Shami (2011), Radd Al-Muhtar 'ala Al-Durr Al-Mukhtar, Dar Al-Kutub Al-Ilmiyah, Beirut, Libanon, Vol. 3, s. 491.
  • 8 Abu Zakaria Yahya ibn Sharaf Al-Nawawi (1994), Al-Azkar, Dar Al-Fikr lil Taba’t wal-Nashr wal-Tawzi, Beirut, Libanon, s. 194.
  • 9 Abu Abdullah Muhammad ibn Muhammad Al-Babarti (N.D.), Al-Inaya Sharah Al-Hidaya, Dar Al-Fikr, Beirut, Libanon, Vol. 2, s. 448.
  • 10 Siraj Al-Din Umar ibn Ibrahim ibn Nujaim (2002), Al-Nahr Al-Faiq Sharah Kanz Al-Daqaiq, Dar Al-Kutub Al-Ilmiyah, Beirut, Libanon, Vol. 2, s. 76.
  • 11 Abd Al-Rehman ibn Muhammad Shaykh Zadah (N.D.), Majma Al-Anhur fi Sharah Multaqá Al-Abḥur, Dar Al-Ihya Al-Turath Al-Arabi, Beirut, Libanon, Vol. 1, s. 273.
  • 12 Abu Al-Qasim Sulaiman ibn Ahmed Al-Tabarani (1413 A.H.), Al-Dua lil Tabarani, Hadith: 869, Dar Al-Kutub Al-Ilmiyah, Beirut, Libanon, s. 271.
  • 13 Abu Abd Al-Rehman Ahmed ibn Shoib Al-Nisai (2001), As-Sunan Al-Kubra, Hadith: 3954, Muassasah Al-Risala, Beirut, Libanon, Vol. 4, s. 142.